La Festa de l’Arròs es tornarà a fer a la plaça Porxada però amb mesures contra la covid-19

Divendres, 4 de febrer de 2022

La celebració tindrà lloc el diumenge 13 de febrer i els veïns podran gaudir de l'àpat popular que es repartirà en envasos reciclables individuals 

La Festa de l’Arròs de Bagà tornarà a la plaça Porxada després que l’any passat aquesta popular tradició no es pogués celebrar a causa de la covid-19.

Enguany, l’històric àpat dels pobres torna al seu escenari natural tot i que amb mesures preventives a causa de l’actual situació de pandèmia. Per evitar, en la mesura del possible, les aglomeracions, el consistori lliurarà l’arròs als assistents dins de carmanyoles reciclables, tal i com ha explicat la regidora de Festes, Pilar Grille. En total s’ha previst repartir-ne 2.000 perquè el públic se les pugui endur i degustar a casa seva. Les cinc centes racions restants es preveu que els assistents les puguin recollir amb les olles que portin com es fa cada any.

El sistema de repartiment també s’adequa a l’actual situació sanitària. Així, s’ha previst que les persones que vulguin arròs, formin una fila davant de les taules on els geganters repartiran l’arròs, sota de l’escenari on es cuina l’àpat, als peus de l’estàtua de Galceran de Pinós. L’objectiu és que es formi un circuit per tal que les persones hi accedeixin per una banda i en surtin per l’altre, sense creuar-se i també  per evitar al màxim les aglomeracions.

Abans de la covid-19, allò habitual era que els assistents s’enduguessin l’arròs amb uns plats que portaven de casa i que se’l mengessin a la plaça. Aquest any es convidarà els assistents a degustar-lo a casa seva.

La regidora Pilar Grille ha explicat que “malgrat que no es podrà fer la festa igual que abans de la pandèmia, intentarem recuperar al màxim la normalitat”. Així, a les 10 del matí es donarà el tret de sortida de la Fira de Productes Artesans i d’Alimentació a la plaça Catalunya, de 2/4 de 10 fins a 2/4 de 2 el Local Social (situat rere el pavelló) acollirà la setena edició de la trobada de l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava de Bagà. A 3/4 de 12 és previst que comenci la cercavila amb els geganters de Bagà. A les 12, hi haurà ballets a la plaça Porxada amb l’Esbart Cadí que dansarà, entre d’altres, el tradicional Ball Cerdà.  El repartiment de l’arròs serà a partir de 2/4 de 2.

Els cuiners es faran un test d'antígens

Enguany, els tres cuiners de l’arròs de Bagà, en Lluís Esparbé, Manel Nieto i Modesto Grillé, es faran un test d’antígens abans de cuinar aquest àpat. L’objectiu d’aquesta mesura és preventiu. També es faran testos les persones que ajuden a preparar els ingredients que es fan servir per cuinar el menjar, entre els quals el principal, 250 quilos d’arròs dels quals en sortiran 2.500 racions. Per cuinar l’arròs es fan servir dues paelles: la petita per fer-hi el sofregit i la gran per cuinar les gramínies. L’àpat ja es comença a preparar el dia abans perquè estigui apunt diumenge Els geganters són els encarregats de repartir-lo entre els assistents.

Darrera actualització: 4.02.2022 | 11:06