Ultrapirineu 2016

Dimecres, 21 de setembre de 2016

Més de 2.700 atletes de 50 països diferents es reuniran aquest proper cap de setmana per viure una de les cites del trail running més esperades del calendari. Serà en les diferents proves de l'Ultra Pirineu, que enguany arriba a la seva 20a edició, refermant la tradició i l'estima entorn del Parc Natural Cadí-Moixeró, el seu caràcter salvatge i la duresa del seu recorregut. 

La prova reina, l'anomenada Ultra Pirineu de 110 quilòmetres i 6.800 metres de desnivell positiu, arrencarà dissabte a les 7.00 del matí al ritme de les notes de l'Último Mohicano des de Bagà. Abans, però, la Nit Pirineu (de 5 quilòmetres i 860 metres de desnivell positiu) donarà el tret de sortida del cap de setmana. També dissabte tindrà lloc, a partir de les 8.00 del matí, la Marató Pirineu (de 45 quilòmetres i 2.400 metres), així com la Pirineu XS, pels més petits, que omplirà Bagà de joves promeses del trail.

De fet, el títol de les Skyrunner World Series es decidirà a Bagà durant l'Ultra. Aquesta comptarà amb un 20% més de puntuació que les altres proves, cosa que farà que alguns dels millors corredors del món no es vulguin perdre la cita. Entre aquests, el líder de la Copa del Món és el canari Cristofer Clemente, que va quedar cinquè l'any passat. No obstant això, Miguel Heras, enamorat del Cadí i primer el 2010 i 2011, no li posarà fàcil, així com tampoc el guanyador de la TDS Pau Capell, o altres noms coneguts com Cristobal Adell, Remigio Huamán, Dani Cazalla, Toti Bes, Francesc Soler o Roger Fiñas.

En dones, destaquen noms com el de la sueca Ida Nilsson, la nord-americana Hillary Alen, i Gemma Arenas. També seran a Bagà Anna Comet, Kristina Pattison i Tina Bes, que provaran de donar la sorpresa en un recorregut emblemàtic que passa pels vuit refugis de l'antiga Cavalls del Vent. La berguedana Judit Franch també lluitarà per deixar la comarca amb el llistó ben alt, i qui no hi serà és Núria Picas.

L'Ultra Pirineu és una de les curses més dures del calendari. Després d'una memorable sortida a Bagà, s'enfila cap al Niu de l'Àliga, creua el Cadí pel pas dels Gosolans i regala als participants moments únics com la pujada pels Empedrats.

La Nit Pirineu i la Marató es consoliden

Les dues germanes petites de l'Ultra Pirineu, la Nit Pirineu i la Marató Pirineu es consoliden clarament en aquesta edició. La primera es caracteritza pel format fosc, la nit com a companya de viatge i la seva verticalitat, que porta els corredors fins al Niu de l'Àliga, a 2.520 metres. En aquesta prova, el jove Jan Margarit torna a ser un dels preferits, tot i que el campió de l'any passat, Antonio Alcalde, no li posarà fàcil, així com tampoc Nil Cardona, Pere Rullan o Marc Trasserra. En dones, Leire Fernández, campiona de la Zegama Junior el 2014 i 2015, debutarà amb voluntat de líder.

Pel que fa a la Marató, sortirà de Bellver de Cerdanya a les 8.00 del matí de dissabte. En aquesta es posarà a prova la fiabilitat d'un dels corredors més en forma de la temporada, el marroquí Ismail Razga, tercer als Skyrunners World Championships en categoria Skymarathon i campió de la Kosta Trail i la Zumaia Flysch Trail. No obstant això, també destacarà la presència de Miguel Caballero, Pablo Villalobos, AbdelFatah Dalal o Albert Pujol. En categoria femenina, s'espera una dura batalla entre Ragna Debats, tercera a la Skyrunner World Series en modalitat Sky, Laia Andreu i Marta Molist.

(Font: notícia del Nació Digital del 22 de setembre 2016)

Darrera actualització: 11.11.2020 | 11:34